You are here
Karnawał czas zacząć!  Zaskocz gości nietypowymi połączeniami smaków. Bez kategorii 

Karnawał czas zacząć!  Zaskocz gości nietypowymi połączeniami smaków.

Zdarza się Wam, że sąsiedzi wpadną z niezapowiedzianą wizytą? Albo mają Was odwiedzić znajomi, ale nie zdążyliście zaplanować poczęstunku wcześniej i w panice szukacie przepisu w Internecie? A może nie chcecie serwować po raz kolejny tych samych przekąsek i szukacie pomysłu na coś oryginalnego? Spokojnie, to tylko karnawał, czyli idealny moment, aby zaskoczyć swoich gości oryginalnymi kombinacjami smakowymi oraz inspiracjami z różnych zakątków świata – od Brazylii, przez Włochy po Japonię. 

Kiedy szykujecie się na przyjęcie gości na stole warto ustawić oliwy smakowe, pastę truflową, wasabi czy ocet balsamiczny – te produkty nadadzą zwykłym potrawom nietuzinkowy charakter. – Wymieszanie majonezu z wasabi lub pastą truflową ożywi tradycyjne danie i nada mu zupełnie nowy wymiar, a posypanie sałatki kawiorem balsamicznym wprowadzi elegancki akcent, podpowiada Dominika Reich, ambasadorka i edukatorka smaku. W jej kuchni każdy kęs staje się niezapomnianym doświadczeniem za sprawą odważnych i zaskakujących zestawień smakowych. Ekspertka mówi, jak przygotować szybkie, efektowne oraz pełne aromatu przekąski, która uprzyjemnią wieczór i pozostaną w pamięci na długo.

Wystarczy szczypta fantazji, czyli efektowne przekąski, które zachwycą smakiem.

Oryginalne i smaczne przekąski można przygotować z produktów dostępnych w każdej kuchni, musimy jedynie wykazać się pomysłowością. Doskonale sprawdzą się pasty, do tego często możemy wykorzystać, to co nam zostało w lodówce wpisując się w trend „zero waste”. Jednak, żeby nasze przekąski zrobiły wrażenie na gościach, warto pokusić się o nietypowe połączenia smakowe. – Wędzonego łososia lub makrelę wystarczy wymieszać jogurtem naturalnym i niewielką ilością majonezu oraz połączyć je np. z ugotowanymi jajkami, oliwkami, pomidorami czy awokado. Zamiast jogurtu możemydodać dobrej jakości oliwę z oliwek (kupując zwróćmy uwagę na certyfikaty jakości znajdujące się na opakowani oraz kraj pochodzenia). Aby zaskoczyć naszych gości możemydoprawić do smaku pastą truflową lub szczyptą wasabi – radzi Dominika Reich, która od kilkunastu lat prowadzi warsztaty, podczas których uczy, jak komponować połączenia smakowe. Jej pomysłem na „deskę serów inaczej” jest serwowanie sera pleśniowego z pieczoną gruszką, figami lub marmoladą i miodem oraz fety i brie z suszonymi śliwkami. Do tego można skarmelizować orzechy i pestki w miodzie oraz przyprawach, takich jak pieprz cayenne, chilli czy imbir. – Prawdziwym hitem dla łasuchów jest karmel z zielonym pieprzem lub chilli. To świetny dodatek do lodów, ale możemy go wykorzystać jako polewę do ciasta lub „smarowidło” do świeżej chałki. Mała rzecz, która robi gigantyczną różnicę i sprawi, że nasze kubki smakowe oszaleją – opowiada Reich. Karnawał to czas radości, który warto celebrować nie tylko tańcem i kolorami, ale także dobrym jedzeniem. Bawmy się smakami, eksperymentujmy z nietypowymi połączeniami i cieszmy się każdym momentem tego wyjątkowego okresu. 

Karnawałowa magia Rio de Janeiro – jak brazylijskie smaki mogą zainspirować polskie przyjęcie.

Rio de Janeiro to nie tylko miasto tańca i kolorów, ale prawdziwa stolica karnawału, gdzie co roku odbywa się jedno z najbardziej spektakularnych wydarzeń na świecie. W sercu tej radosnej celebracji nie brakuje także wyjątkowych przekąsek, które idealnie komponują się z atmosferą zabawy. Coxinha to jedno z najpopularniejszych brazylijskich dań – smażone na złoto, chrupiące kotleciki obtoczone bułką tartą wypełnione soczystym mięsem z kurczaka, które są prawdziwym przysmakiem podczas karnawałowej zabawy. Kolejna popularna w Brazylii przekąska to smażony i serwowany na ciepło pastel, ciasto wypełnione farszem z mięsa, serów lub owoców morza. Te smakowite propozycje można z łatwością zaadoptować w Polsce, inspirując się tradycjami brazylijskimi, ale z lokalnymi akcentami. Wyobraźmy sobie smażone kotleciki lub ciastka a’la pastel z farszem z grzybów czy kaszanki, doprawione czerwonym pieprzem lub sosem z papryczkami habanero – taki miks zaskoczy naszych gości i ożywi dyskusję przy stole.

Sprytne rozwiązania w kuchni – oszczędność czas bez utraty smaku

Jak podpowiada Dominika Reich, czas w kuchni można zaoszczędzić, sięgając po sprytne rozwiązania, które nie odbierają potrawom atrakcyjności. Gotowe ciasto francuskie czy spody do pizzy to szybkie opcje, które stanowią bazę do smakowitych dań. Ravioli ze sprawdzonym składem lub kupione we włoskich delikatesach można połączyć z własnoręcznie przygotowanym sosem, np. pomidorowym ze świeżymi ziołami lub śmietanowym z gorgonzolą. Innym sposobem jest wybór produktów wymagających krótkiej obróbki, jak pierś z indyka czy owoce morza oraz przygotowanie dania wcześniej, np. farszu, którym napełnimy cannelloni. – Jest jeszcze jeden trik, który bardzo polecam. Wymaga on użycie obręczy do formowania potraw, którą warto mieć w kuchni, bo jest mała i niedroga, a daje efekt „WOW”. Dowolną pastę możemy uformować w krążki nadając jej elegancki wygląd i posypać np. świeżym szczypiorkiem, płatkami wędzonej soli lub chilli – doradza ambasadorka smaków. 

A Wy? Jakie macie sposoby na szybkie przekąski dla gości? Jakimi sztuczkami chcielibyście się podzielić z innymi?

Dominika Reich – ambasadorka, pasjonatka oraz edukatorka dobrych smaków. Propagatorka fondue i raclette w Polsce.  Sommelierka posiadająca liczne certyfikaty z zakresu wiedzy o winie w tym Wine and Spirit Edcation Trust. Jak nikt inny opowiada o tym, jak łączyć ze sobą różne smaki oraz na co zwracać uwagę na etykiecie, aby kupić dobry jakościowo produkt.  Organizatorka warsztatów oraz eventów winiarskich i degustacyjnych, podczas których dzieli się w przystępny sposób swoją wiedzą. Od lat tłumaczy, jak łączyć ze sobą produkty, aby wydobyć z nich głębię smaku, pokazuje, jak wybrać wyroby wysokiej jakości, opowiada o ich produkcji, a także uczy, w jaki sposób najlepiej wykorzystać ich potencjał. Degustatorka z kilkunastoletnim doświadczeniem zdobywanym podczas szkoleń w całej Europie, m.in. we Włoszech w destylarni Marzadro, we Francji w Eleveur de fromage Antony, w Niemczech oraz Szwajcarii. 

Samodzielna matka, która otworzyła własną firmę i od 2021 roku prowadzi delikatesy The House of Cheese w Białymstoku.  Jest jedyną kobietą z województwa podlaskiego zrzeszoną w Stowarzyszeniu Sommelierów Polskich. Członkini Izby Przemysłowo-Handlowej w Białymstoku oraz wiceprezes Podlaskiego Stowarzyszenia Właścicielek Firm Klubu Kobiet Biznesu. Działa aktywnie na rzecz rozwoju przedsiębiorczości kobiet w regionie podlaskim.

Related posts

Leave a Comment